Le Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel is de trots van Normandië. De rots – werelderfgoed van de Unesco – verheft zich bij elke springtij hoger in de baai. De abdij die op de rots is gebouwd nodigt je uit tot een bezoek. Kom kijken naar de rijk gedecoreerde zalen en het kloosterhof. Dit meesterwerk uit de middeleeuwse architectuur staat symbool voor de vakkennis van de bouwers uit de 13e eeuw.

 

Domfront

Gelegen op een heuvel boven de Varenne-vallei, heeft het middeleeuwse stadje Domfront, gesticht in de 11e eeuw, vele getuigenissen uit zijn rijke verleden bewaard. De charmante pleintjes en steegjes nodigen uit tot een wandeling. De 12e-eeuwse romaanse kerk, de overblijfsel van het oude kasteel gelegen in een mooi park, de torens en de wallen, de pittoreske vakwerkhuizen, de herenhuizen of de binnenplaatsen zullen wandelaars betoveren. Naast deze ontdekkingen is er vanaf de Place du Panorama en de kasteeltuin een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.

Waterval van Mortain

De grootste waterval in West-Frankrijk ligt bij Mortain. De Grande Cascade is meer dan 20 meter hoog. Even verder langs het pad ligt onze persoonlijke favoriet de Petite Cascade. Deze laatste ligt in een diepe, door de Cançon (zijrivier van de Cance) uitgeslepen kloof en bestaat uit meerdere kleine watervalletjes.

De omgeving van Mortain is beladen met legendes, waarin koning Arthur, feeën, kabouters en bosgeesten de hoofdrollen spelen. Het verhaal gaat de ronde dat de Rocher du Dolmen het werk van een reus zou zijn! En dat die van de Aiguille zijn vorm dankt aan een legende waarin uitzonderlijk mooie feeën de ongelukkige strijder Léonix zouden hebben ontmoet…

Een van de mooiste dorpjes in Frankrijk

Het dorp Saint-Céneri-le-Gérei behoort tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk en is gelegen aan de oevers van de rivier de Sarthe. Genesteld in het hart van de Alpes Mancelles, in het regionale natuurpark Normandië-Maine. Romantisch naar believen, inspireerde deze charmante plek een aantal beroemde schilders, zoals Corot, Courbet en Harpignies. De pittoreske brug over de rivier, de mooie stenen huizen, de romaanse kerk en de gotische kapel van de Petit Saint-Céneri, het zijn allemaal schatten die je tijdens je wandeling kunt ontdekken.

Verse oesters eten in Cancale

Als vissershaven en oestercentrum is Cancale beroemd om zijn platte oesters die heel wat liefhebbers van zeevruchten gelukkig maken. Cancale, gelegen in de baai van de Mont-Saint-Michel, is een badplaats waar men goed kan kuieren op de kades en pieren van het haventje van La Houle. Of wandelen langs het Douanierspad, ontspannen op de stranden. Of kom op de pier de beroemde oesters proeven. Vers uit de zee, zo op je bordje. Vergeet niet een flesje witte wijn of bubbels mee te nemen. Vanaf de top van de kerktoren is het zicht op Cancale, zijn haven, stranden en de baai van Mont-saint-Michel, magnifiek.

Een perfect bewaard gebleven middeleeuws kasteel

Het karaktervolle stadje Lassay-les-Châteaux ligt genesteld in het hart van het Regionaal Natuurpark van Normandië-Maine, en is om meerdere redenen een bezoekje waard. De middeleeuwse burcht, de twee vijvers, de wasplaatsen en granieten huizen, wat het stadje ongelofelijk fotogeniek maakt. Een bijzonder harmonieus geheel, dat zeker in de smaak zal vallen bij liefhebbers van oude gebouwen! De kasteelburcht van Lassay, uit de 14e en 15e eeuw, is daarbij een opmerkelijk voorbeeld van de middeleeuwse militaire architectuur, met de spuikokers over twee verdiepingen, de châtelet, de gordijnen (courtines) met stenen galerijen en de acht torens.

Kapersstad St-Malo

De op zee gerichte kapersstad Saint-Malo is tegenwoordig een beroemde badplaats. De gesloten stad van Saint-Malo, omringd door stadwallen, werd wondermooi identiek heropgebouwd nadat het voor 80% werd verwoest in augustus 1944. De stad van Saint-Malo is een prachtig geheel, met haar stadwallen, kasteel en mooie gebouwen. Een wandeling op de stadwallen is onvermijdelijk en biedt een schitterend zicht op de zee, de zandstranden aan de voet van de wallen, het Nationaal Fort (een werk van Vauban), de haven en de gebouwen van de binnenstad.

Ontdek het kasteel van Fougères

De grootste vesting van Europa met een indrukwekkende kasteel vind je in de stad Fougères. Het is een voorbeeld van de ontwikkeling van de middeleeuwse militaire bouwkunst en was bedoeld het hertogdom Bretagne tegen invallen te beschermen. Al vanaf het jaar 1.000 is de stad omsloten door de houten verdedigingswallen. Imposante stadsmuren met uitgehakte gallerijen (machicoulis) verbinden de torens. Het kasteel is in drie niveaus gebouwd, de voorburcht, de binnenplaats en de kasteelwallen.

Bagnoles de L'Orne

Genesteld in weelderig groen, in het hart van het Andaines bos ligt de thermal van Bagnoles-de-l’Orne. Bekend om zijn heilzame waterbronnen. Bagnoles-de-l’Orne, is een bruisende plaats met veel charme en art deco-architectuur. Je vindt er casino’s, hotels en villa’s aan weerszijden van het prachtige park met zwanenmeer.

Wandelen bij La Fosse Arthour

De legendarische koning Arthur is niet dood. Volgens de overlevering slaapt de koning in een grot aan een beekje in het departement Orne tussen Domfront en Mortain. Daar ligt La Fosse Arthour. Aan de voet van een grote rotspartij loopt een beekje, waar een watergeest woonde (of nog steeds woont?).

Deze watergeest had koning Arthur van zijn vrouw gescheiden: ze verbleven sindsdien ieder aan een kant van het water. Slechts als de zon onder was gegaan, mochten koning Arthur en zijn vrouw bij elkaar zijn. Op een dag verzette Arthur zich tegen dit verbod. Voor de avond was gevallen ging hij naar een doorwaadbare plaats in de beek. Maar zodra hij een voet in het water had gezet, werd hij door het water meegesleurd. Radeloos pleegde zijn vrouw zelfmoord.

Calvados proeven en kopen bij de buren

Ons dorpje Mantilly is de hoofdstad van de poiré (perencider). La Route du Poiré loopt ook door ons dorp. Op de route vind je vele plekken waar je calvados, cider, poiré en pommeau kunt proeven en kopen. Calvados uit onze regio is heel bijzonder. Er zit namelijk naast appel ook peer in (minstens 30%). Deze methode heet Domfrontais.

Tour de Bonvouloir

Op een mysterieuze en mythische plek in de buurt van het stadje Juvigny sous Andaine staat de toren van Bonvouloir, de laatste getuige van het oude kasteel van Bonvouloir. De toren die geklasseerd is als historisch monument, werd aan het eind van de 15e eeuw gebouwd door Guyon Essirard, de rentmeester van de hertog van Alençon. Het verhaal gaat dat Guyon Essirand meer dan tien kinderen verwekte. Bij elke nieuwe geboorte liet hij de toren een aantal meters hoger bouwen.

Suisse Normande

De toppen van de Suisse Normande zijn 300 meter hoog, geen echte bergen maar toch doet het landschap hier onmiskenbaar denken aan de Alpen. De natuur is er gevormd door de rivieren en het bos. De hellingen van de diepe, groene valleien zijn steil en het water heeft daar vaak verrassende vormen in de rotsen uitgeslepen. En om het plaatje compleet te maken, zijn in de dalen of tegen de flanken van de heuvels ook nog wat schilderachtige dorpjes geplakt. Hier kan de wandelaar zijn hart ophalen.

Wandelingen

Naast de uitstapjes die je kunt maken hebben we ook een aantal leuke wandelingen voor je geselecteerd. Alle wandelingen liggen binnen een half uurtje rijden van de camping. Zo kun je het mooie Normandie te voet ontdekken. Lopend over  velden langs pittoreske kastelen, riviertjes en dorpjes. Al onze wandellingen zijn goed te doen en tussen de 4 en 6 km. LET OP, Volg de kaartjes, vertrouw niet volledig op de markeringen op de route. Dit kunnen andere wandelingen zijn.

nl_NL